Geokätköily


Geokätköily on nykyään maailmanlaajuinen harrastus. Harrastukseen tarvitset vain GPS-laitteen tai älykännykän, jossa on vastaava sovellus. Sitä on myös mahdollista harrastaa myös karttatulosteen avulla. Geokätköilyssä käytetään WGS84-koordinaattijärjestelmää. Geokätköilijän tehtävä on etsiä kätkö, kirjata vihkoon oma nimimerkki ja päivämäärä, laittaa purkki huolellisesti kiinni ja palauttaa se samalla tavalla piiloonsa kuin se oli löydettäessä.

Geokätköjä voi etsiä yksin tai ystävien kanssa – harrastusta syventää omien geokätköjen tekeminen. Geokätköjä etsiessä on otettava huomioon maaston vaikeusaste ja purkin saamiseen liittyvät haasteet. Kätkö voi olla kiven kolossa, puussa, jopa veden alla –  kätköt voivat olla yksittäisiä tai sarjassa, sisältää pulmatehtäviä jne. Kätköjen etsintä ja piilotus kuuluvat periaatteessa jokamiehenoikeuksiin, mutta yksityismailla kätkön tekemiseen vaaditaan maanomistajan lupa. Luonnonsuojelualueilla on myös omat rajoituksensa ja lupa-asiat täytyy olla kunnossa kätköä laitettaessa.

Geokätkö on useimmiten rasia, jossa on sisällä lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa. Kätkössä voi olla myös geokolikko tai geolaatta, joiden tarkoitus on matkustella kätköstä toiseen. Älä ota niitä mukaasi, jos et ole tutustunut niiden liikuttamiseen. Lisää tietoa geokätköilystä löytyy sen virallisilta sivuilta http://www.geocaching.com. Sivusto on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen. Suomenkielisillä http://www.geocache.fi/ -sivuilla löydät oheita ja vinkkejä.